Mos i haven

grønne områder

Problemer med mos i plænen?

Har du mos i din græsplæne? Går du og tænker, hvordan det mon er kommet og blevet så stort et problem? Ønsker du at vide hvordan du slipper af med mos? og hvordan man man bliver ved med at holde plænen mos fri?

Hvis du kan svare ja til det ovenstående, bør du læse videre. For vi vil nemlig fortælle dig hvor og hvorfor mos kommer og hvordan du slipper af med den igen.

Hvorfor kommer det?

Mange haveejere har mos i græsplænen og er fristet af at bruge kemikalier for at fjerne det, men selv hvis moset bliver slået ihjel, plejer det at vende tilbage. Men hvorfor får du mos i græsplænen?

Det kan man se, hvis man sammenligner græs og mos.

Græs:

Græs trives bedst i solen og på en dyb nærings rig jord. Der danner græsset kraftige rodnet, som optager vand og næring, så toppen kan sætte massere af skud, som gør plænen tæt og grøn. Så der hvor vækstbetingelserne ikke er opfyldt vil græsset altså ikke trives. Derfor ses græs ofte ikke i lavninger eller ved foden af en skråning, da der kan være for fugtigt til at græsset kan trives der.

Mos:

Mos har ingen rødder. Mos holdes fast på overfalden af små hæftetråde. Mos har modsat græs ikke brug for så meget næring og kan derfor gro på fattig og sur jord. Der hvor mos trives bedst er på fugtige og skyggefulde steder. Mos behøver faktisk slet ingen jord for at kunne gro. Så den slags mos som gror i plænen kan også sagtens gro på bark, sten og andre overflader. Måden mos spreder sig på er ved at producere massere af spore som dannes i sporehuse på spinkle stænger. Så kan vinde få fat i dem og sprede dem vidt omkring. Lander sporene på et egenet sted med fugt og skygge vi di spirer og danne nyt mos. Mos trives altså under helt forskellige betingelser i forhold til græs. Derfor kan også ofte se forskel på de steder hvor mos eller græs trives. Så mosset ses ofte på de steder der ligger i skygge eller halvskygge og oftest på den nordlige side af hække, bygninger eller under trækroner.

Så græs og mos vokser altså ikke optimalt på samme områder og derfor er problemet ikke mos der fortrænger en kraftig veletableret græsplæne. Problemet er altså når betingelserne for sund græs vækst ikke er opfyldt bliver græsset svækket. Jorden spiller derfor en stor rolle for om græsset trives. Hvis jorden er sur, kompakt, nærings fattig og ikke dyb nok, så trives græsset ikke og får svært ved at etablere et stærkt rodnet. Og hvis du blot fjerner mosset, men ikke samtidig forbedre vækstbetingelserne for græsset, så vender mosset tilbage og du kan starte forfra.

Sådan kan du bekæmpe mos

7 tips til hvordan du holder græsplænen fri af mos.

Tip 1: Du skal holde din plænen tæt, det gør du ved at regelmæssig at klippe den og ved at efterså hvis der er huller. Men husk ikke at klippe græsset længere ned end max 4 cm. Hvis du klipper græsset længere ned, kan det svække rødderne.

Tip 2: Sørg for at der er sol på de områder, hvor du ikke ønsker at mosset skal gro. Hvis du ikke har mulighed for at få sollys ned på området, kan du fjerne mosset og så en mere hårdfør type græs. Hvis græsset stadig har svært ved at gro, så kan du overveje at anlægge et bed istedet, som har skyggetålende buske eller stauder i.

Tip 3: Luft din plæne. Det vil skabe mere luft og lys til dit græs. Det fremmer græssetskuddannelse så plænen bliver tæt og kraftig.

Tip 4: Brug gødning på din plæne. Græs har brug for mere næring end de fleste tror, og har jorden ikke den næring græsset har brug for, kan det være en god ide at gøde din græsplæne. Hvor meget du skal gøde afhænger af, hvor meget næring der er i jorden. Få eventuelt lavet en jordbundsanalyse og så du kan lægge en gødningsplan.

Tip 5: Drys græsset med topdressing. Brug en blanding af fint sand, kompost, evt- harpet muld og stryg der ud over plænen. Laget skal være ca. 0,5cm tykt på hele plænen. Det forbedre vækstbetingelserne på græsset.

Tip 6: Kom kalk plænen, dog ikke hvert år og kun hvis der er behov for det. Kalken forhøjer græssets pH-værdi og forringer mossets betingelser for at gro.

Tip 7: Jernvitriol kan være spild af penge. Det dræber godt nok mosset, men man skal stadig fjerne det bagefter, ligesom man osse skulle hvis mosset var levende, og hvis man ikke sørger for at vækstbetingelserne for græsset er forbedret, vil mosset helt sikkert komme tilbage igen. Så er det også altid bedst at undgå at bruge kemikalier i haven.

Føler du stadig at det virker som en uoverskuelig opgave?

Hvis du stadig føler at det er en uoverskuelig opgave eller har du bare ikke kræfterne eller udstyret til at fjerne mosset, så klik her og se hvordan vi kan hjælpe dig af med problemet.