Hvornår skal frugttræer beskæres

Rullegræs

Har du frugttræer i haven og er du i tvivl om hvornår på året disse bør beskæres? Så læs med her!

Frugtavlere har i mange år beskåret træerne i vintermånederne for at brede arbejdsbyrden ud over hele året – i vintermånederne har de tid til at beskære. Dette er dog ikke altid til træernes bedste. Derfor bør du beskære dine frugttræer i sommerperioden.

Med regler følger der som bekendt altid undtagelser og i dette tilfælde gælder det æble- og pæretræer. Disse typer kan beskæres året rundt, men vi anbefaler fortsat, at arbejdet udføres i sommerperioden, gerne mellem juli og september.

At beskære træerne om sommeren giver flere fordele. For det første er det bedst for træernes ve og vel og samtidig gør det arbejdet lettere for dig. Om sommeren har træerne stadig blade og små frugter, hvilket gør det lettere for dig at se virkning af din beskæring, da bladene og frugterne tynder grenene ned. Især blomme- og kirsebærtræer skal beskæres mens de fortsat har blade.

Ønsker du til gengæld en ny form på dit træ, kan dette gøres i vinterperioden. Her kan de helt store grene på træet fjernes.

Der er forskel på almindelig træbeskæring – og så beskæring af frugttræer.

Beskæring af kirsebærtræ

Foregår typisk om sommeren. Da vi her har at gøre med frugttræer, der sætter stenfrugter. Disse får også let svampesygdomme, hvis de beskæres om vinteren. Vi anbefaler derfor, at man beskærer dem fra juni-september.

Tynd ud i dine frugttræer

Sætter dit træ mange frugter, kan det resultere i små frugter uden smag. Derfor bør du udtynde frugttræet. Dette bør foregå så tidligt som muligt og helst allerede når du konstaterer, at der kommer mange frugter. Udtyndingen kan fortsættes helt til frugthøsten, men giver størst udbytte, jo tidligere du begynder.

Du behøver ikke tynde ud i dit kirsebærtræ, da kirsebær kommer så hurtigt efter blomstring, at ‘det sørger træet selv for’. Hvorimod du kan få stor fordel og flotte frugter ved at tynde ud i f.eks. pære- og æbletræer.

Er du i tvivl om hvordan du bedst beskærer dine frugttræer? Så er der hjælp at hente her.
Vil du slippe for arbejdet selv, så kan vi hjælpe dig. Læs mere her.

Nye frugttræer 

Beskæring af frugttræer bør ske allerede når du planter det i haven. Et nyt træ bør beskæres så halvdelen af krongrene sidder tilbage, for at sikre et tæt træ, med en flot krone. Efter denne beskæring bør du lade dit træ vokse til før næste beskæring.

Er du i tvivl om, hvornår man planter frugttræer?

Vi anbefaler at frugttræer plantet i efteråret, da der her er størst chance for et godt resultat. Mange af vores kunder spørger, om det også kan plantes i foråret – Det kan det. Men vi anbefaler altid at tilplantningen af et frugttræ sker i efteråret.

Hvis det plantes i foråret, så er der chance for at varmen skaber tørhed, inden træet har fået mulighed for at sætte sig ordenligt. Træet skal nå at etablere sig, vokse sine rødder større og dermed give sig selv muligheder for at sørge for vandforsyning.