Logo 46 56 03 97

Fugt i kælderen? – Få overblik over problemet med 3 simple trin

Problemer med fugt i kælderen?

Mange danskere har problemer med fugt i kælderen. Vi har her samlet nogle gode råd om, hvordan du tjekker din kælder for fugt og skimmel og slipper af med det.

Har du en gammel kælder kan fugt være svært at undgå og hvor meget du skal gøre for at nå til bunds med problemet, afhænger meget af hvad du bruger din kælder til. Det at der ligger en lille smule fugt er ikke direkte skadeligt for dit hus, bare så længe at fugten ikke finder vej op til de bjælker som adskiller kælder med de øvrige etager og længere oppe.

Så det er altid vigtigt at holde fugten under kontrol. Vi har samlet 3 simple trin til hvordan du gør.

Trin 1: Tjek for fugt og skimmel i din kælder

Undersøg din kælders tilstand og se om du kan finde nogle angreb af fugt eller skimmel. Vær særlig opmærksom på de skjulte steder.

Hvis du ikke er helt sikker på hvilke tegn du skal kigge efter, har du her en huskeliste:

Det skal du se efter på væggene i kælderen:

 • Puds og maling, der skaller.
 • Saltudblomstringer.
 • Mørke plamager.
 • Maling, der bobler op.
 • Skimmel på bagsiden af evt. plader eller beklædning på væggene.

Det skal du se efter på indboet i kælderen:

 • Mørke pletter og plamager.
 • Fugt i træværk.
 • Fugtskader på kasser, reoler m.m.

Det skal du se efter på kælderens gulv:

 • Stoppede afløb.
 • Bobler i gulvmalingen.
 • Skimmel på bagsiden af evt. gulvbelægning.
 • Mørke plamager.

Det skal du se efter på loftet i kælderen:

 • Fugtskjolder.

LUGT

 • Lugter der muggent?

FØL

 • Er kælderens ydervægge fugtige og kolde? Tjek øverst oppe ved loftet.

Når du har tjekket alt igennem så grundigt som muligt, skal du gøre op med dig selv, hvor stort problemet er og om der skal gøres noget for at løse det.

Hvis problemet er for stort og du frygter ikke at kunne holde fugten nede, så læs videre til trin 2.

Trin 2: Sådan stopper du fugt i kælderen

Det kræver oftest kun en række mindre tiltag selv at kontrollere fugten, og det kan samtidig også spare dig en del penge, selv at gøre det.

I korte træk er taktikken bare at give fugten mulighed for at slippe ud af kælderen, så du undgår at den hober sig op forskellige steder i kælderen og laver skader. Så når der kommer fugt op gennem gulvet eller kælderen ydrevægge, så skal man bare sørge for at den fugtige luft kan passere gennem rummet.

Disse punkter bør du følge:

 • Sørg for god ventilation. Hvis fugten skal have en chance for at slippe ud, så er det vigtigt at du har en god ventilation af kælderen. Det kan du sikre dig fx gennem ventilationsriste i ydervæggene og friskluftventiler i vinduerne. En elektrisk affugter kan fjerne den ophobede fugt, men den er for dyr i drift til at være en permanent løsning.
 • Ophæng en fugtpose. Posen opsamler fugten i luften. Ca. prisen ligger på 50 kr.
 • Undgå kondens om sommeren. Sørg for at lufte godt ud mens det er koldt udenfor. Så sent aften og tidlig morgen vil være at foretrække. Luft IKKE ud i de varme middagstimer – da du så lukker varm, fugtig luft ind i kælderen, som vil fortættes på de kolde overflader.
 • Sæt varme på. Opvarmning af kælderen er med til at holde den tør.
 • Lad væggene ånde. Hvis dine vægge er malet med diffusionstæt maling, bliver fugten lukket inde. Fjern det gamle puds, afrens og puds op på ny med fx kalk, der lader fugten slippe igennem.
 • Opbevar blade, bøger og tøj i lufttætte plastikbokse. Materialerne holder på fugten, hvis de ligger frit fremme.
 • Placér inventar et par cm fra ydervæggene og stil IKKE kasser direkte på gulvet – de skal helst op i en reol med stålben. De tiltag sikrer god luftcirkulation.
 • Tør IKKE vasketøj i kælderen. Det tilfører ekstra fugt.
 • Tjek brønde og afløbsledninger. Fugt i kælderen kan skyldes, at de rør og ledninger, der skal føre regnvand bort fra huset, er stoppet til.
 • Undersøg husets terrænfald. Terrænet omkring huset skal skråne væk fra bygningen, så regnvand ledes væk. Hvis det ikke er tilfældet, og der fx samler sig vandpytter lige op ad husmuren, kan du rette terrænet op ved at smide ekstra jord på. Der skal være mindst 2 cm fald per meter væk fra huset.

Har du efter disse tiltag stadig for meget fugt til at du kan magte, så bør du få fagfolk til at vurdere din situation.

Trin 3: Få fagfolk til at kigge på sagen

Før du sætter det helt store igang skal du være opmærksom på at det kan blive en dyr affære, men samtidig kan det ende med at koste dig endnu mere hvis du lader være.

For alvor at slippe af med fugten er du nødt til først at vide hvor den kommer fra. Det er desværre kun fagfolk der kan fortælle om din kælder døjer med opstigende grundfugt nede fra eller om fugten kommer fra siderne. Det er nemlig afgørende for hvilke tiltag der skal til for at løse problemet.

Kommer fugten fra siderne:  

Hvis fugten trænger ind fra den omkringliggende jord og kælderens vægge, kan problemet afhjælpes ved at du får efterisolere ydervæggene udefra og du får etableret omfangsdræn, som kan lede vandet bort.

Det er en større operation, og det er vigtigt, at du får en fagmand på sagen af især 2 grunde:

 • For at isolere og lægge dræn skal der graves ud til under kælderniveau, og det skal dit hus kunne holde til. En fagmand kan undersøge, om din kælderydervæg kan holde til, at der bliver gravet ud, uden at den skrider ud eller får sætningsskader.
 • Fagmanden kan også lave en mere grundig undersøgelse af kilden til fugt, hvilket er vigtigt at få på plads, før du går i gang. For hvis det i virkeligheden er opstigende grundfugt, der plager din kælder, hjælper tætningen af kælderydervæggene dig ikke.

En billigere løsning er at behandle dine kælderydervægge med diffusionsåben maling, som fugten kan trænge igennem. Det løser ikke selve fugtproblemet, men holder det i ave, og så må du leve med at genbehandle væggene ca. hvert 10. år.

Kommer fugten opstigende som grundfugt:

Kommer fugten nedefra og trænger op gennem gulv og ydervægge, er problemet større. Opstigende grundfugt er typisk et problem i ældre huse, hvor der mangler et drænlag under kælderens betongulv.

Den grundige løsning er at bryde det gamle gulv op og grave ud, etablere et drænlag af sand og småsten og derpå støbe et betondæk på ny. Endelig kan du lægge klinker på det nye gulv. Også her får du brug for professionel rådgivning, fordi der skal graves længere ned end husets fundament, og der er risiko for sætningsskader. Du skal sandsynligvis også understøbe kælderydervæggene.

Hvis grundfugten også stiger op gennem ydervæggene, kan et specialfirma presse en stålplade gennem hele ydervæggens tykkelse, hvilket virker som en slags fugtstopper. Også dét er dyrt og vanskeligt.

Den billige løsning på opstigende grundfugt er at tætne dit nuværende kældergulv med et vandtæt materiale, fx støbeasfalt eller en vandtætningsmembran. Fordelen er, at tætningen samtidig er med til at begrænse radon i kælderen. Men der vil være risiko for buler og revner inden for en årrække, fordi fugten stadig presser på nedefra.

Skal vi kigge på din sag?

Hvis du ønsker at vi skal kigge på din kælder så klik her og se hvordan vi kan hjælpe dig.

Skal vi tage en snak?

Du skal være velkommen til at ringe til os. Benjamin vil tage imod dig, og tage snakken om din opgave.

RING

46 56 03 97

og snak med Benjamin

Hvorfor vælge os?

Vores mange års erfaring og en lang række glade og tilfredse kunder, giver os selvtilliden til at kunne sige, at du burde overveje os, inden du vælger din udbyder til servicering af udendørsarealer.

Skriv eller ring til os, og lad os få en snak om jeres arealer og hvorfor du skal vælge os.