Logo 46 56 03 97

10 have-ideer i Juli

Der er så meget man kan lave i haven om sommeren, beskær træer og buske, lav selv stiklinger, tør krydderurterne og meget mere. Læs her, hvad der er oplagt at lave i haven i juli måned.

1. Træer og buske beskæres

Hænger der grene og generer ved f.eks. at hænge for lavt ind over græsplænen, kan disse med fordel fjernes på træer og buske på denne årstid. Om sommeren er der god vækst på træer og buske og derfor heler deres sår hurtigere, når du saver eller klipper en gren af med beskærersaksen.

Føl på grenen, hvor dem gror ud fra og se hvor grenkraven sidder. Det er der hvor grenen mødes med stammen. Der er ofte er en forhøjning i barken, hvor kraven er. Så når du skær i grenen, så skær lige uden for grenkraven og ikke helt ind til stammen. Det er vigtigt at du ikke saver eller klipper midt på grenen, men at du ligger snittet inde ved stammen eller grenvinklen. Det vil sige, der hvor der en ny sidegren eller kvist gror ud fra hovedgrenen eller stammen.

2. Tid til stiklinger

Det er her om sommeren det er den bedste tid til at lave dine egne stiklinger. Det eneste du behøver er en moderplante. Det kan f.eks. være lavendeler, fuchsia, pelargonie og mange andre, hvorfra du nemt kan lave stiklinger af deres bløde stængler.

Fremgangsmåden er således at, du trækker det nederste af bladsættene af, fjern evt. blomster og knopper. Så stikker du skuddet i en potte der er fyldt med se- og priklemuld. Vand den og sæt potten i en affaldspose, som du lukker let til. Når der efter ca. 2 uger er kommet stiklinger på rødderne, fjernes posen.

Bonus info: Med lavendeler skal stiklingerne helst være træagtige, så slår de bedst rødder.

3. Nu er det bedst at høste krydderurterne

Det er en god ide at høste dine krydderurter til tørring nu, fordi de har mest smag inden de blomstre. Så klip derfor i juli, små bunder af dine krydderurter. Det kan f.eks. være rosmarin, salvie, timian, basilikum, mm.

Høst helst de små kviste om formiddagen i takt med, at duggen forsvinder. Så bevarer du bedst de æteriske olier i stænglerne.

Bind krydderurterne sammen i små bundter og hæng dem til tørre i et tørt skur eller udhus. De er typisk tørre efter 3-4 uger.

4. Luft ud i drivhuset

Sørg altid for god udluftning i drivhuset. For høje temperaturer giver misvækst og sygdomme hos fx tomat- og agurkeplanter. Derfor så sørg at vinduerne står åbent, på den måde kan et drivhus sagtens klare sig uden pasning hvis du skal på ferie eller andet der gør du er væk i et par uger.

5. Få din egen hyggekrog i haven

Det er vigtigt at haven ikke kun betyder mere arbejde for dig. Hvis du mangler steder i hjemmet hvor du koble af og slappe af, så lav din egen lille hyggekrog.

Det kan f.eks. være en siddekrog i noget buskads bare bestående af en liggestol, eller du kan også bare hænge en hængehøje op i nogle træer.

6. Sæt krukker ind i skyggen

Det er vigtigt her i ferieperioden at stille dine krukker og potteplanter ind i skyggen eller et andet sted hvor de får mindre sol, så holder du vandforbruget nede. Er der planter du har i krukker du er særlig bekymret for, mens du er på ferie, så plant dem i havejorden et skyggefuldt sted, og sørg for at gennemvæd jorden, så kan de fleste planter og blomster holde i op til 8 dage uden vanding.

Skal du være væk i en længere periode, anbefales det at du alliere dig med en nabo, der kan vande dine planter mens du er væk.

7. Bind klatrende planter op

 

Alle havens klatrende planter som blåregn, klematis og klatreroser vokser voldsomt om sommeren. Bind dem op løbende og før væksten i den ønskede retning. Få fx blåregnen til at kravle langs et udhæng ved terrassen, eller klematissen til at kravle rundt på raftehegnet.

Bind de lange sommerskud, der hænger ud til siderne, ind til opbindingstativet. Gør det løbende, mens skuddene er bløde, for så er det nemmere at få dem ind til siden. Brug altid blødt opbindingmateriale som sejlgarn eller bomuldsnor. Bruger du metaltråd, kan det gnave ind i grenene og skade væksten.

Tjek og fjern stikkende grene på klatreroser, der hænger i vejen.

8. Få nogle til at høste, mens du er på ferie

Har du en køkkenhave, men rejser væk på ferie, så allier dig med venner eller familiemedlemmer, der mod at få smagsprøver høster og ordner moderat i din køkkenhave. Få dem til at høste, lægge på køl og evt. spise de frugter og grøntsager, der bliver klar, mens du er væk.

9. Efterså grøntsager i køkkenhaven

Efter høst af nogle af afgrøderne i køkkenhaven, er der plads til nye køkkenurter. Drys evt. 1 cm kompost ud og vend det rundt i de øverste 1 cm køkkenhavejord. Så evt. nye hold af spinat, salat og radiser.

Efterså helst på kølige dage, hvor frøene bedst spirer. Undgå at så grøntsager på kraftige, varme sommerdage

10. Slå plænen 2 gange efter ferien

Når du kommer hjem efter flere ugers ferie, er græsset blevet højt. Slå plænen første gang med en klippehøjde på ca. 5 cm. Slå dernæst græsplænen på tværs af første klipning til en klippehøjde på ca. 2-2,5 cm, da højt græs kan være vanskeligt at klippe pænt i én klipning. En rotorklipper er bedst til langt græs, men en almindelig græsslåmaskine kan også bruges.

Står du med andre udforing i haven, som du gerne vil have professionel assistance til?

Vi står altid til rådighed og har mange års erfaring med pleje og vedligeholdelse af grønne områder. Så hvis du har et problem, du har svært ved selv at løse, så klik her og se hvordan vi kan hjælpe dig.

Skal vi tage en snak?

Du skal være velkommen til at ringe til os. Benjamin vil tage imod dig, og tage snakken om din opgave.

RING

46 56 03 97

og snak med Benjamin

Hvorfor vælge os?

Vores mange års erfaring og en lang række glade og tilfredse kunder, giver os selvtilliden til at kunne sige, at du burde overveje os, inden du vælger din udbyder til servicering af udendørsarealer.

Skriv eller ring til os, og lad os få en snak om jeres arealer og hvorfor du skal vælge os.